nyhets artiklar

Minkfarm attackerad i Eksjö
Millitanta djurvänner förklarar krig i Eksjö. Den 24 februari anlades en brand i huvudbyggnaden i en minkfarm i Eksjö kommum, i Småland. Bland annat så förstördes en fodermaskin. Det finns inga exakta uppgifter på hur stora skador som uppkom, men vi har hört att hela byggnaden brann ner. Det är den första attacken av detta slag i Småland, men inte den sista, lovar den hittils okända gruppen De vilda minkarna, som låg bakom attentatet.

Pressmedelande:
Natten till den 24 februari 1997 anlades en brand i en byggnad tillhörande en minkfarm i Eksjö kommun. Inne i byggnaden fanns bland annat fodermaskin.
De som utförde aktionen är enskilda individer som tröttnat på att se djur förtryckas och dödas på svenska päls-djursfarmer. Djuren på pälsdjursfarmerna lever under fruktansvärda förhallanden i burar mindre än en uppslagen kvällstidning och tvingas leva hela sitt korta liv på nätbotten för att sedan gasas eller få elchocker till döds.
I Sverige finns omkring 200 pälsfarmer, och vi kommer att göra allt som står i vår makt att utplåna dem alla, en efter en! Alla involverade i pälsindustrin, från pälsfarmare till körsnärer och pälsaffärer är vårt mål, och ingen går säker.
Aktionen som utfördes var bara början...

-De vilda minkarna


-


"Köttreklam dras tillbaka".
Uppsala Nya Tidning 97-01-10

Vegetarianerna vann på poäng över köttbranschen. Den kampanj för köttätande som upprört många vegetarianer dras tillbaka.
Svensk Köttinformation fick mycket påskrivet från vegetariska kretsar för sin broschyr, riktad till ungdom, om fördelarna med att äta kött.
"Kött gör dig snyggare och smalare", var ett påstående som upprörde. Svenska vegetariska föreningen anmälde broschyren till konsumentombudsmannen (KO). Efter kontakt med KO har Svensk Köttinformation bestämt sig för att dra tillbaka broschyren.
- Den trycktes i en mindre upplaga som gick till skolorna. Det lilla som fanns kvar har vi kastat, säger Britt-Marie Andersson på informationsavdelningen.
Tanken med broschyren var att framhålla köttätandets fördelar för framför allt unga flickor.
- Då får man inte vara trist och töntig. Men det kan ju bli så att man kommer in på fel ordval, säger Andersson.
Någon avsikt att såra vegetarianerna har man inte haft:
-Var och en skall få äta vad den vill.
Vegetarianerna anmälde även Scan till KO.
-Här handlade det om så kallade bordsryttare - de vikta kort med text på som ofta står på restaurangborden.
På bordsryttarna, som även spritts till skolor, hävdades att grönsaksätare är pladdriga, ytliga och tramsiga. Stekätare, däremot, är gemytliga och umgås värdigt.
Scan har beslutat att dra tillbaka materialet och att också gå ut med en offentlig ursäkt till dem som känt sig sårade av budskapet."

(TT) (Signerat T Lindroth).


-


"Veganernas attack den fjärde i år".
Uppsala Nya Tidning Mars - 97

STOCKHOLM (TT)
Militanta veganer stack under natten till torsdagen två charktransporter i brand i södra Stockholm.
Det var det Fjärde attentatet mot köttfirmor i samma område i år.

-Tillvägagångssättet är identiskt med de tidigare fallen, säger Christer Björkheim, inspektör vid Söderortspolisen till TT.
Den här gången riktades attackerna mot bilar frånb två mindre charkfirmor i Enskededalen. Bilarna, en lastbil och en skåpbil, antändes vid tretiden på natten och åtminstone lastbilen blev i stort sett totalförstörd. Längs sidan på skåpbilen hade gärningsmännen skrivit "mördare".
Den tredje och åttonde januari i år antändes köttbilar inne på Slakthusområdet i södra Stockholm. Vid de tillfällena hade attentatsmännen skrivit protester mot köttindustrin på bilarna.

Inga spår
Christer Björkheim säger sig inte ha några direkta spår efter gärningsmännen. De har tidigare använt en fördröjd antändningsmetod som har gjort att de har haft omkring en halvtimme på sig att ta sig från platsen innan bränderna bröt ut.
-Vi hoppas att allmänheten har sett någonting, säger Christer Björkheim.
Veganrörelsens mer militanta aktioner började i Umeå i maj 1994. Sedan dess har veganerna utfört omkring 80 aktioner. De har riktats mot köttindustrin, affärer som säljer skinnmöbler och skinnkläder, bensinstationer, enskilda personer och mindre företag. Enligt polisens bereäkningar har attentaten resulterat i skador för minst 15 miljoner kronor.


-


"Grönklädda fascister".
Norrbottenskuriren 97-01-09

ANTALET UNGA NAZISTER med rakade huvuden och kängor som springer omkring och trakasserar vanliga hederliga människor tycks ha minskat. Varför är svårt att säga, men en förklaring antas vara att föräldrar har blivit mer observanta och i dag snabbt griper in när deras barn är på väg att dras in i nazistiska kretsar. Det sociala trycket mot skinheads har blivit så starkt att de har svårt att rekrytera anhängare.
En annan grupp unga extremister växer sig däremot starkare; så kallade militanta veganer. De är egentligen samma andas barn som nazisterna; ett högre mål anses rättfärdiga i stort sett vilka handlingar som helst. Under sken av att värna om djurens rättigheter tar de sig för att spränga och bränna fordon och byggnader som har med hantering av kött att göra.
Tidigare har främst Umeå utsatts för de militanta veganernas aktioner, men nu har även huvudstaden drabbats. På fredagen brändes två av Scan Farmeks lastbilar och ytterligare två brändes natten mot onsdagen. Någonting som kallas Djurens hämnare tog på sig ansvaret för det första attentatet och samma veganer stod säkerligen bakom det andra.
DESSA MILITANTA veganer är inte några vanliga harmlösa vegetarianer som inte vill äta kött av hälsoskäl eller av principiella skäl, de strävar i stället efter att påtvinga andra människor en livsstil de anser vara högre stående. Och de är, uppenbarligen, beredda att tillgripa våld för att få sina medmänniskor att inse sitt eget bästa, alternativt för att hindra dem från att äta kött. De militanta veganerna är därmed inte ett dugg bättre än 20- och 30-talens fascister och nazister, eller senare tiders terrorister. De är simpla brottslingar som inte förtjänar några sympatier.
Trots detta behandlas de militanta veganerna inte sällan i massmedia som idealister, verkande för en god sak. Deras terrorism kallas civil olydnad och framställs i ett romantiskt skimmer. Ungefär på samma sätt som vänsterterrorister under 70-talet glorifierades. Denna behandling med silkesvantar av de militanta veganerna inger viss anledning till oro.
DESSA GRÖNKLÄDDA fascister måste bemötas på samma sätt som andra extremister. De har inte större rätt än andra att sätta sig över lagar och privat äganderätt för att nå sina syften. De förtjänar att låsas in, inte att få sprida propaganda i TV-program.
I sak är det inte svårt att bemöta de militanta veganernas argument för sin moraliskt så högtstående livsstil. De djur de säger sig värna om skulle inte existera om människor inte åt kött. Det skulle inte finnas en ko, inte en höna, inte en gris i Sverige om alla slutade äta kött. Dessutom är kött såväl gott som hälsosamt. Men, det är svårt att föra en diskussion med någon som argumenterar med tändstickor och brandbomber.
Precis som nazisterna måste de militanta veganerna utsättas för ett starkt socialt tryck från samhället och de måste bekämpas av myndigheterna. De är inte några harmlösa unga idealister, de är terrorister. När en grupp extremister nu äntligen ser ut att marginaliseras, kan inte en annan släppas fram.facklan