Ingen kompromiss i Finland!

Efter att ha varit i Sthlm och blockerat pälsaffärer på Fur Free Friday (29/11) så var vi nu ett gäng aktivister på väg med båt över till Helsingfors för att delta i Okiutta Elamanne's (OE) jättedemonstration mot päls-auktionerna pågående i auktionsbyggnaden FUR-CENTER (brrr) den 3/12.
Resan var lång, och först efter ca. 12 timmar kunde vi på tidiga Söndagsmorgonen kliva iland i Helsingfors, där vi togs emot av finska aktivister. Vi for genast till ett av de 2 centrala vegankollektiven i Helsingfors. Där skulle vi bo under den 4 dagar långa vistelsen. De finska aktivisterna är extremt trevliga. På kvällen var det hardcore/punk benefith spelning. Pengarna gick till OE's betalning av bussar. Band jag kom ihåg var Endstand, som spelade en lite osig metall hardcore, Detatched, som spelade metall hardcore + Refused's Everlasting och Earth Crisis's Firestorm. Ett polskt os-punk band spelade också, dom rockade stenhart och sjöng om bl.a. A.L.F., militant ekoforsvar etc. Vi svenskar var väl egentligen för trötta för att kunna njuta av musiken så vi gled mest omkring och träffade trevliga finnar.
Kvällen därpa var det ett litet möte där vi fick veta att det inte fanns några restriktioner satta av arrangören OE, så vad som helst skulle kunna hända men de flesta pratade om att satsa på bussen som köparna (från hela Europa, Asien, Nordamerika) satt i. Efter mötet gjorde några aktivister en jävla massa färgbomber (jul-granskulor fyllda med färg). Sedan lade vi oss och sov, i ca. 5 timmar för vi skulle börja demonstrera vid 6-7 tiden på morgonen. I lokalbussarna till Vaanta (där Furcenter är) "hittade" några aktivister fönster-hammare som de "lånade". När vi kom fram till Furcenter var det bara att dra på sig balaclavan, för polisen, som redan var där, filmade flitigt. De hade också satt upp kravall stängsel runt hela området (som är ca. 100x50 meter), där de också patrullerade, och vid huvudingången var det fullt av snutar. Det finns två möjliga infarter för bussarna, så demonstranterna fördelade sig jämnt på båda infarterna.
Efter att ha väntat i ca. 1.5 timme så började helt plötsligt trafikljusen vid den nedre infarten, som jag stod vid, blinka gult. Några finnar sprang genast upp till den andra infarten för att varse de andra att nu händer det något, och rätt var det var så susade en buss full av avskum förbi utan att bli mer än träffad av några färgbomber. Då jävlar utbröt kaoset. Alla kutade ner till våran infart och rätt som det var så kom nästa buss! Men vägen var helt plötsligt fylld av ca. 250 st arga djurrätts-aktivister, polisen stormade nu aktivisterna med tårgas, batonger och sköldar för att rensa vägen då slängde sig ungefär ett 40-tal aktivister sig ner framför bussen, och bakom bussen lade sig ungefar 15 aktivister ner, sedan kom attacken! Färgbomber, stenar, stubbar, hammare och plakat haglade över bussen, rutor krossades och avskummen inne i bussen tog skydd på golvet. De villrådiga poliserna höll sig ganska kalla med tanke på situationen och skadade ingen allvarligt. Slagorden ekade mellan husen, på både finska och engelska för att alla avskum ska fatta. "Scum go home" var nog ramsan som dominerade. Polisen forsökte tömma gatan men så fort någon blev tagen så var fyra andra där och forsökte frita aktivisten.
Polisen hade hyrt in 2 vanliga stora bussar avsedda för demonstranterna. En av dem rullades fram och polisen började slita aktivisterna från gatan, in i bussen. Aktivisterna gjorde mycket aktivt motstånd vilket vållade problem för polisen som nu fick lov att vara tre mot en för att lyckas effektivt med en arrestering.
20 minuter hade nu gått ca. 30 personer har blivit arresterade, "pälsbussen" har nu skiftat i färg och blivit ganska färgglad, och även rätt så demolerad med flera krossade rutor och lyktor! Polisen hade nu gjort framsteg i rensningen av vägen och höll aktivisterna borta med batongerna, men fortfarande rådde det kalabalik. Då helt plötsligt flög takluckan på polisens buss upp, och ut klättrade 2 aktivister, en maskerad i skidmask och en utan maskering. Resten av aktivisterna i polisens buss som skulle klättra ut stoppades av poliserna i bussen, men de ca 200 aktivister som fortfarande var fria besvarade aktivisternas utbrytning med att igen, skrikande, storma in på vägen. Någon kastade upp en banderoll med texten "Scum - Go Home!", takaktivisterna höll upp banderollen, började skandera och manade aktivisterna på marken att fortsätta attackera pälsbussen. Poliserna hade ingen aning vad de skulle göra och de kände att de höll på att tappa kontrollen, den lilla de hade, så de bestämde att köra iväg deras buss, med aktivisterna på taket! Aktivisterna lade sig ner på taket och höll i sig och bussen försvann ut på motorvagen, MEN där hoppade aktivisterna från busstaket, när bussen körde, på motorvägen! Enligt egen uppgift så flög de rejält och de hade lite svårt att springa efter den våldsamma landningen i diket. Aktivisterna i bussen som såg aktivisterna flyga trodde de föll och bussen stannade, men då sprang dom järnet och klättrade sedan upp på ett hustak där de inte blev hittade. Aktivisterna klarade sig med vrickad fot, bula i huvudet samtlite morbultade kroppar! ( OBS! Detta är 100% sanning!)
På demonstrations platsen så hade nu bussen tagit sig igenom, men slaget var inte över, för ut från Furcenter kom nu ett gäng pälsfarmare och handgemäng utbröt. En kvinnlig aktivist från Vasa kom för nära avskummen, hon fick knytnävsslag rakt i ansiktet. Men även farmarna fick sitt (knän i skrev, sparkar och slag). När polisen sedan ingrep så återgick demonstrationen till mer "normala" former. Förutom ett fritagnings försök av aktivister i polisens andra buss, som resulterade i att Göran Lundin, Umeå, blev arresterad för olaga maskering (han hade en svart "Jason-hockey-mask"). När aktivisterna från busstaket kom tillbaka så höjdes moralen igen men inget mer spektakulärt hände, så aktivisterna återvände hem ett par timmar senare, med moralen på topp!
De 40-tal aktivister som arresterades hölls på polisstationen i nio timmar, sedan släpptes de, utan förhör. Bland de arresterade fanns 3 svenskar, alla från Umeå. Förutom Göran så blev Amanda Westfall tillsammans med Fredrik tagna på vägen framför bussen. De har nu respektive 5 åtalspunkter var.
1995 så inträffade över 300 aktioner av ekonomiskt sabotage i Finland. Inga siffror för -96 finns ännu men enligt vissa insatta aktivister har det inträffat fler och framförallt större aktioner förra året. Bland annat så brändes vid två olika tillfallen i Helsingfors respektive Abo 5 lastbilar upp under dec.
Rörelsen där är mer enad, vilket såklart underlättar, när det inte finns en massa hycklare som bara klagar på andra involverade! 24:e maj så kommer nästa stora anti-Furcenter demo.facklan